Το Ζυθοποιείο μας
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης διαθέτει μια από τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις ζυθοποίησης του κόσμου. Η φράση του ιδρυτή της “Ό,τι γεννιέται, γεννιέται μικρό και μεγαλώνει με αγάπη", αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ζυθοποιίας μας. Πιστοί στη φράση αυτή και ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μας, τα κέρδη της εταιρείας μας επανεπενδύονται κάθε χρόνο στην ίδια την εταιρεία, εκσυγχρονίζοντας τον τεχνολογικό εξοπλισμό, λανσάροντας νέες και καινοτόμες εφαρμογές, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας έμπρακτα τον τόπο μας. Παράλληλα, δίνουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της ελληνικής γης και διαμορφώνουμε κουλτούρα ελληνικής μπύρας για τον τόπο μας.

H προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί για τη ζυθοποιία μας μια αδιαπραγμάτευτη συνθήκη και για αυτό τον λόγο, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τη χρήση νερού σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τη σπορά στον αγρό έως και την επεξεργασία του τελικού προϊόντος. Επιπρόσθετα, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης με την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων συνολικής ανακύκλωσης, συμβάλλει στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
01. Εκχύλιση
Η εκχύλιση είναι το στάδιο ανάμειξης της Βύνης Θράκης με νερό (70°C). H βύνη αρχικά, αλέθεται με τη βοήθεια ενός μύλου άλεσης, βυθίζεται σε ζεστό νερό, ώστε να παραχθούν ζυμώσιμα σάκχαρα, δίνοντας ταυτόχρονα γεύση και χρώμα στο νερό, που πλέον ονομάζεται γλεύκος (wort).
02. Βρασμός και Ψύξη
Σε αυτό το στάδιο, η στερεά βύνη απομακρύνεται και το γλεύκος (wort) βράζεται στους 100°C με την προσθήκη λυκίσκου, ο οποίος θα δώσει στο γλεύκος την επιθυμητή πικράδα, αλλά και τα χαρακτηριστικά του αρώματα. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του βρασμού με τον λυκίσκο, το ζυθογλεύκος, το οποίο παράγεται, ψύχεται με τη βοήθεια εναλλακτών.
03. Αλκοολική Ζύμωση
Αφού το ζυθογλεύκος κρυώσει, μεταφέρεται στις δεξαμενές ζύμωσης, όπου θα ακολουθήσει η διαδικασία της ζύμωσης (fermentation).
Η ζύμωση γίνεται με την προσθήκη μαγιάς, η οποία μεταβολίζει τα σάκχαρα που περιέχει το ζυθογλεύκος παράγοντας αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Η διαδικασία ωρίμανσης για τη ΒΕΡΓΙΝΑ Premium Lager απαιτεί τουλάχιστον 21 ημέρες, ενώ για τις ειδικές μπύρες της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης οι μέρες ωρίμανσης αυξάνονται.
04. Φιλτράρισμα και Εμφιάλωση
Όταν ολοκληρωθεί η φάση της ωρίμανσης, η μπύρα φιλτράρεται. Η ΒΕΡΓΙΝΑ Premium Lager, η ΒΕΡΓΙΝΑ Alcohol Free και η ΒΕΡΓΙΝΑ Red, φιλτράρονται, ενώ η ΒΕΡΓΙΝΑ Weiss, η ΒΕΡΓΙΝΑ Black και η ΒΕΡΓΙΝΑ Πορφύρα διατηρούν τη μαγιά τους. Με το φιλτράρισμα απομακρύνονται τα ιζήματα της μαγιάς που έχουν απομείνει, και με τον τρόπο αυτό, η μπύρα αυξάνει τη σταθερότητά της. Ακολουθεί η εμφιάλωση της μπύρας σε φιάλες ή σε κουτάκια αλουμινίου και η παστερίωσή τους, αφού πρώτα έχουν διενεργηθεί οι πλέον αυστηροί έλεγχοι ποιότητας. Όλες οι μπύρες ΒΕΡΓΙΝΑ, εκτός από τις ΒΕΡΓΙΝΑ Alcohol Free και ΒΕΡΓΙΝΑ Πορφύρα, διατίθενται φρέσκες και απαστερίωτες σε ανοξείδωτα βαρέλια (draft) των 20lt, 30lt και 50lt ανάλογα το είδος.
Μετάβαση στο περιεχόμενο