ΜΠΥΡΑ ΒΕΡΓΙΝΑ: Από τη Θράκη στα ράφια της Αμερικής, Ιαπωνίας και Αυστραλίας (05/12/2015)

Παράγεται στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, σ’ ένα από τα πλέον σύγχρονα βυνοποιεία της Ευρώπης, και εξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέχρι την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Το όνομα αυτής, «Βεργίνα».

«Ψάχναμε ένα όνομα που να είναι θηλυκό, τρισύλλαβο και ελληνικό», τόνισε ο Δημήτρης Κρις, διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ), σχετικά με την ονομασία της μπύρας, η οποία παράγεται στη Θράκη.

Η επιλογή της έδρας της επιχείρησης στην Κομοτηνή δεν είναι καθόλου τυχαία. Ηταν το όραμα του χημικού μηχανικού Δημήτρη Πολιτόπουλου, ο οποίος επέστρεψε από τις ΗΠΑ για να συνεχίσει μια ιστορία παραγωγής μπύρας καθαρά ελληνικής. Κι αυτό το αποδεικνύουν ευρήματα όπως μια βυζαντινή περγαμηνή του 10ου αιώνα που συμπεριλαμβάνει τη συνταγή και σχηματική απεικόνιση της ζυθοποίησης του Ελληνα αλχημιστή Ζώσιμου από τον 3ο αιώνα.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ήταν η πρώτη που το 1998 λάνσαρε μπύρα με ελληνικό όνομα και ελληνικούς χαρακτήρες στην ετικέτα της, ενώ το 2006 ξεκίνησε την διαδικασία της συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού με 17.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στη Θράκη αλλά και στη Μακεδονία παράγοντας πρώτη ύλη και για ελληνικές μικροζυθοποιίες.

Σ’ ό,τι αφορά τους κωδικούς που παράγουν, είναι τέσσερις, η Βεργίνα Lager, η σταρένια Weiss με τη θολή όψη, που οφείλεται στην ειδική αφροζύμη, η κεχριμπαρένια Red με καβουρδισμένες και καραμελοποιημένες βύνες, και η ξανθιά και αυτοκρατορική, αφιλτράριστη lager Πορφύρα.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία απασχολεί περί τα 100 άτομα, παράγει 200.000 εκατόλιτρα ετησίως, εκ των οποίων το 5% της παραγωγής εξάγεται σε ΗΠΑ, Αγγλία, Σουηδία, Ιταλία, Βουλγαρία και λιγότερο σε Ιαπωνία και Αυστραλία.

Ιδιόκτητο βυνοποιείο

Από το 2014 έχει τεθεί σε λειτουργία το ιδιόκτητο βυνοποιείο στην Κομοτηνή, το οποίο κατασκευάστηκε με ίδια κεφάλαια, μια επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ. Θεωρείται από τα πιο σύγχρονα βυνοποιεία της Ευρώπης, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της ΖΜΘ και παράλληλα προμηθεύει και μικροζυθοποιίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία κ.α.).

«Με τη διαδικασία του fair trade παράγουμε τρία διαφορετικά είδη βύνης. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Ένα 100% ελληνικό προϊόν», ανέφερε ο Δημήτρης Κρις, στο πλαίσιο παρουσίασης της μπίρας, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κρις εξήγησε ότι ελληνικό προϊόν είναι το αυτονόητο, «αυτό που παράγεται στον τόπο μας, από μια επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων με έδρα στην Ελλάδα. Για την ΖΜΘ είναι σημαντικό να παραμένει και να επανεπενδύεται στην πατρίδα μας κάθε ευρώ που μας εμπιστεύονται οι καταναλωτές όταν επιλέγουν τα προϊόντα μας» συμπληρώνει.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι εκτός από την παραγωγή μπύρας, η εταιρία άρχισε να παράγει τσάι του βουνού αρωματισμένο με μέλι και λεμόνι, το οποίο όπως είπε ο κ. Κρις «είναι ένα απόλυτα φυσικό αφέψημα που παράγεται από ελληνικές πρώτες ύλες».

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Προηγούμενο Πίσω Επόμενο
Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο