Στην Ελλάδα, τα δεινά του βυνοποιού αντανακλούν τον αγώνα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων (11/12/2015)

Αθήνα - Ο Δημήτρης Πολίτοπουλος, ιδρυτής ενός εργοστασίου μεσαίου μεγέθους παραγωγής μπύρας στη βόρεια Ελλάδα, λέει ότι σχεδόν λιποθύμησε όταν άκουσε τις ειδήσεις αργά μια νύχτα του Οκτωβρίου.

Το ελληνικό κοινοβούλιο σχεδίαζε να εγκρίνει νόμο που θα αυξήσει τον φόρο κατά 50%, τον οποίο κατέβαλε για κάθε εκατόλιτρο μπύρας που πώλησε.

Έτσι ακριβώς, η μικροζυθοποιία που δημιούργησε πριν από 17 χρόνια θα ‘επαιρνε την ‘κάτω βόλτα”, καθώς ο νέος φορολογικός της λογαριασμός ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ θα εξάλειφε τα αναμενόμενα 1,45 εκατομμύρια ευρώ κέρδους του για το έτος.

«Παραλίγο να πάθω καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο 52χρονος επιχειρηματίας κ. Πολιτόπουλος, ο οποίος για περισσότερο από 10 χρόνια προσπαθεί να πείσει τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες και την Αθήνα ότι η μονοπωλιακή αγορά μπύρας της Ελλάδας βλάπτει την επιχείρησή του.

Έτσι πήγε με αεροπλάνο στην Αθήνα και προς έκπληξη πολλών μπόρεσε να πείσει την κυβέρνηση να καταργήσει το νόμο μέσα σε μια μέρα – μια εξαιρετική ανάκαμψη δεδομένου της βραδυκινησίας που χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος.

Ήταν ένας θρίαμβος για τον κ. Πολιτόπουλο και τη μπύρα Βεργίνα.

Αλλά η ιστορία είναι επίσης σημαντική σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς δείχνει πόσα από τα μέτρα αύξησης των εσόδων που η Ελλάδα σπεύδει να θέσει σε εφαρμογή, κατά την εντολή των πιστωτών της, απειλούν να βάλουν μικρές ελληνικές επιχειρήσεις – την καρδιά της καταπιεσμένης οικονομίας της χώρας – εκτός επιχείρησης.

Φωτογραφία: Ειρήνη Βουρλούμη για τη New York Times

Του Landon Thomas Jr. 11 Δεκεμβρίου 2015

ΠΗΓΗ: nytimes.com

Προηγούμενο Πίσω Επόμενο
Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο