Βεργίνα: Η μπύρα που “μιλάει” ελληνικά (16/06/2009)

Του Νίκου Β. Τσίτσα
Ο ιδρυτής της ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, Δημήτρης Πολιτόπουλος μετράει ήδη 11 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά μπύρας. Στα 46 χρόνια σήμερα, θεωρεί ότι το όνειρό του να αποκτήσει η Ελλάδα τη δική της παραγωγή μπύρας έχει εν μέρει υλοποιηθεί, παρά τις αντιξοότητες και τον πόλεμο των ισχυρών της αγοράς που πνίγουν τους τοπικούς παραγωγούς, όπως λέει.

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος γεννήθηκε στου Παπάγου και μόλις τέλειωσε το λύκειο πήγε στις ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Stevens Institute of Technology ως χημικός μηχανικός. Στο New Jersey λειτουργεί μαζί με το αδερφό του εργοστάσιο χημικών βαριάς οργανικής σύνθεσης όπου παράγει πρώτες ύλες για 25 προϊόντα. «Ο αδερφός μου, Μιχάλης, βρίσκεται ακόμα στην Αμερική και έχει την ευθύνη του εργοστασίου το οποίο πηγαίνει πολύ καλά», περιγράφει. «Εγώ ήθελα να γυρίσω στην πατρίδα και να δημιουργήσω στην Ελλάδα. Σε μία συζήτηση που είχαμε με τον αδερφό μου διαπιστώσαμε πως η Ελλάδα δεν έχει δική της μπύρα. Αυτή ήταν και η πρόκληση για μένα, δηλαδή να γυρίσω στην πατρίδα και να δημιουργήσω την πρώτη ελληνική μπύρα, που να παράγεται από ελληνικό κριθάρι και να έχει ελληνικό όνομα», τονίζει. Ολοκλήρωσε τον κύκλο εκπαίδευσης ζυθοποιού στο Siebel institute of technology στο Σικάγο και το 1996 ετοιμάζει την επιστροφή του στην Ελλάδα.

«Ήταν παράλογο να μην υπάρχει ελληνική μπύρα και αυτό αποτέλεσε τη πρόκληση να επιστρέψω στην Ελλάδα», τονίζει. Αναθέτει σε μία αμερικανική εταιρεία να πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς για την τοποθεσία κατασκευής και το μέγεθος του ζυθοποιείου. Η εταιρεία πρότεινε ως επιλογές εγκατάστασης του εργοστασίου την Κρήτη και την Κομοτηνή, ενώ για το εργοστάσιο προτείνει την δυνατότητα παραγωγής 100.000 εκατόλιτρων με προοπτική επέκτασης στα 200.000 εκατόλιτρα. Η ΒΙΠΕ Κομοτηνής επιλέγεται τελικά ως ο χώρος εγκατάστασης των ονείρων του Δημήτρη Πολιτόπουλου για τη δημιουργία της πρώτης αμιγούς ελληνικής ζυθοποιίας κυρίως για την καλή ποιότητα νερού που διέθετε η περιοχή αλλά και των προνομίων που παρείχε ο αναπτυξιακός νόμος. Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος ανέθεσε στην εταιρεία AMS από το Αμβούργο να κατασκευάσει το έργο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και να του παραδώσει το εργοστάσιο ζυθοποιίας το οποίο αξιοποιούσε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, μέσα 9 μήνες. Έτσι τον Φεβρουάριο του 1998 πουλήθηκε η πρώτη μπύρα «Βεργίνα».

Η «σύγκρουση» με την Αθηναϊκή ζυθοποιία

«Είχαμε πετύχει το σκοπό μας να δημιουργήσουμε την πρώτη ελληνική μπύρα», δηλώνει με περηφάνια. Τότε αρχίζουν και οι πρώτες δυσκολίες. «Γνωρίζαμε ότι το κοινό θα αντιμετωπίσει με διστακτικότητα την πρώτη μπύρα με ελληνικά γράμματα στην ετικέτα της και είμαστε προετοιμασμένοι γι΄αυτό. Δεν ήμαστε προετοιμασμένοι όμως για τον πόλεμο που δεχτήκαμε στον ανταγωνισμό», δηλώνει ο Δημήτρης Πολιτόπουλος. «Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αξιοποιούσε τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην αγορά για να μας δημιουργήσει προβλήματα στη διανομή των προϊόντων μας. Διανομείς της ‘κρύας’ αγοράς, δεν διένειμαν την μπύρα Βεργίνα γιατί όπως μας έλεγαν τους το είχε απαγορεύσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία», υπογραμμίζει. «Αναγκαστήκαμε να γίνουμε «εφευρέτες» στο μάρκετινγκ για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε», αναφέρει ο Δημήτρης Πολιτόπουλος. Η εταιρεία επιδόθηκε σε μπαράζ προσφορών για να διατηρήσει την μπύρα Βεργίνα στην αγορά. Τα Brands της εταιρείας BERGINA Premium Lager, BERGINA Red, BERGINA Weiss και ΕDELSTEINER κατάφεραν κάτω από αντίξοες συνθήκες να καταλάβουν το 3,5% της αγοράς. «Ο πόλεμος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας μας έκανε πιο ευέλικτους στην αντιμετώπιση των δυσμενών αυτών καταστάσεων. Παράγουμε μία ποιοτική ελληνική μπύρα και δεν μπορούσαμε να την προωθήσουμε στην αγορά την οποία δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε στο σύνολο της επικράτειας. Η τιμή που προσφέραμε την μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ ήταν η μισή τιμή των προϊόντων των ανταγωνιστών μας. Συναντήσαμε τεράστιες δυσκολίες, σαν απροσπέλαστους τοίχους που υψώνονταν μπροστά μας», λέει ο Δημήτρης Πολιτόπουλος. Το 2001 η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης αναλαμβάνει την παραγωγή της μπύρας του ΠΑΟΚ και την επόμενη χρονιά την παραγωγής της μπύρας ΘΥΡΑ 13 του Παναθηναϊκού. Την ίδια χρονιά η ΒΕΡΓΙΝΑ πωλείται στα ξενοδοχεία της κατηγορίας all inclusive σε βαρέλι αφού η εταιρεία την προσφέρει σε ανταγωνιστική τιμή. «Δεν καταφέραμε να αντέξουμε στον ανταγωνισμό αφού οι άλλες εταιρείες κατάφεραν αν δώσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές από τη ΒΕΡΓΙΝΑ. Εξάλλου από τον υγιή ανταγωνισμό πάντα κερδισμένος δεν πρέπει να είναι ο καταναλωτής;», λέει με νόημα.

Δικαίωση

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος νιώθει δικαιωμένος όπως λέει, αφού μετά την μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ μπήκαν στην αγορά και άλλοι Έλληνες Ζυθοποιοί οι οποίοι βρήκαν ένα καλό φίλο όπου ευχαρίστως θα τους έδινε τη γνώμη του στο πρόσωπο του ιδρυτή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης. «Ξέρουμε ότι τα πράγματα κινούνται με αργούς ρυθμούς στην Ελλάδα αλλά πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε πολλές διαφορετικές ελληνικές μπύρες. Η Βουλγαρία έχει δεκαοκτώ δικές της, η Αλβανία έχει τέσσερις, το Μεξικό 500, η ΗΠΑ 3000, η Αγγλία 800, η Γερμανία 1400, η Ζιμπάμπουε έχει δικιά της, η Παλαιστίνη, η Τουρκία. Ειδικά μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει φήμη σε προϊόντα αλκοολικής ζυμώσεως, που είναι το κρασί και η μπύρα, και αποστάξεως όπως τα τσίπουρα. Έχουμε φήμη, έχουμε 3500 ετικέτες κρασιού, 500 σήματα ούζου, δεν είχαμε όμως μπύρα ίσως γιατί κανείς δεν το σκέφθηκε ή ήταν τόσο στρεβλό το περιβάλλον γύρω από αυτήν που απέτρεπε οποιονδήποτε σκεφτόταν να το δημιουργήσει. Άρα προφανώς γνωρίζαμε ότι θα ήταν δύσκολο εγχείρημα αλλά κάποιος έπρεπε να αναλάβει να τα κάνει. Δεν νοείται έθνος χωρίς να έχει δική του μπύρα. Ειδικά αυτό που την εφηύρε», υπογραμμίζει αναφερόμενος στην ιστορική παραδοχή ότι η πρώτη μπύρα της αρχαιότητας παρήχθη στις Σάπες, στην Κομοτηνή επί βασιλέως Ουάρωνος όταν η περιοχή αποτελούσε τον σιτοβολώνα των Αθηναίων.

Σχετικά με την ελληνικότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά ο Δημήτρης Πολιτόπουλος είναι σαφής: «Το σήμα «Άμστελ» είναι το τοπικό σήμα του Άμστερνταμ το οποίο διασχίζει ο ομώνυμος ποταμός. Ποτέ δεν λένε ελληνική μπύρα. Το υποκατάστημα της Ολλανδικής εταιρείας Χάινεκεν, που είναι το επώνυμο των ιδιοκτητών στην Ελλάδα λέγεται «Αθηναϊκή ζυθοποιία». Ουδέποτε στην ιστορία του ελληνικού έθνους έλληνες δεν παρήγαγαν μπύρα με ελληνικό όνομα. Πάντα αφορούσαν σε προσπάθειες ξένων ακόμη, και η πασίγνωστη ελληνική ΦΙΞ ήρθε με τον βασιλέα Όθωνα και τους Βαυαρούς που ήρθαν μαζί του. Ο ζυθοποιός τους λέγονταν Φιξ, και ήταν αυτός ο Βαυαρός ζυθοποιός που έφτιαξε την μπύρα. Κανένας Έλληνας δεν έκανε ποτέ αυτό που κάνουμε εμείς δηλαδή να πάρουμε ένα κομμάτι γης, να χτίσουμε ένα υπερσύγχρονο ζυθοποιείο και να παράγουμε μπύρα με ελληνικό όνομα και ελληνικά γράμματα στην ετικέτα».

Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

O Διευθύνων σύμβουλος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης εξηγεί την άποψή του σχετικά με το αναμενόμενο πόρισμα της Επιτροπής ανταγωνισμού για την εγχώρια αγορά μπύρας: «Σεβόμαστε τις αρχές τις χώρας μας και περιμένουμε το πόρισμά τους. Εγώ ποτέ δεν έχω καταθέσει καταγγελία στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το 2003 ενημέρωσα την αρμόδια επίτροπο στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην ελληνική αγορά μπύρας. Έκτοτε το 2005 αυτεπαγγέλτως η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνες. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρχές της χώρας μας και της Ε.Ε. Πριν από 2 χρόνια η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε πρόστιμο στη Heineken Ολλανδίας ύψους 217 εκ ευρώ για πρακτικές αντίστοιχες με αυτές που ακολουθούνται και στην ελληνική αγορά από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Περιμένουμε από τις αρχές με την έρευνά τους, η οποία είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, να απελευθερώσουν την αγορά στην Ελλάδα και να αποκαταστήσουν ένα χρόνιο πρόβλημα», ολοκληρώνει.

Πηγή: www.capital.gr

Πίσω Επόμενο
Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο